arnhemmer-weer-naar-rechter-wegens-gemeentelijke-afvalpas


image

Arnhemmer Michiel Jonker is weer naar de rechter gestapt vanwege de gemeentelijke afvalpas. De ondergrondse containers in Arnhem beschikten tussen juli 2014 en medio 2017 over een scannersysteem, dat alleen met een elektronische afvalpas met de adresgegevens van de pashouder kon worden geopend.

De verzamelde persoonsgegevens werden verwerkt in een centraal datasysteem van de gemeente. In theorie zou de gemeente op deze manier de afvalpas aan stortgegevens kunnen koppelen. Jonker vond dat door het systeem zijn privacy werd geschonden. Er volgde een lang juridisch gevecht van drie jaar. Na een uitspraak van de voorzieningenrechter in augustus 2017 legde de Autoriteit Persoonsgegevens een last onder dwangsom op aan de gemeente.

De gemeente had al voor het opgelegd krijgen van de dwangsom besloten om te stoppen met de afvalpas en de ondergrondse containers open te maken. Afgelopen maart besloot de Autoriteit Persoonsgegevens de last onder dwangsom op te heffen. Kort daarna ging de gemeente weer over tot het afsluiten van de afvalcontainers. Er is nu weer een afvalpas nodig om de containers te openen.

Deze afvalpas is nog steeds gekoppeld aan het huisadres. Het nieuwe softwaresysteem van de gemeente registreert hoeveel zakken vuil er in de container worden gegooid. Volgens stichting Privacy First wordt hiermee de overtreding van destijds nu weer hervat. “Weliswaar worden de persoonsgegevens nu korter bewaard, maar ze worden nog steeds zonder noodzaak verwerkt”, zegt directeur Vincent Böhre, die met de privacystichting Jonker bijstaat.

Naar aanleiding van het opheffen van de last onder dwangsom diende de Arnhemmer op 18 maart een bezwaarschrift in bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat bezwaarschrift werd op 16 juli door de toezichthouder afgewezen. Op 5 augustus is Jonker tegen die afwijzing in beroep gegaan bij de rechtbank. Ook diende hij een voorlopige voorziening in, om zo de hervatte overtreding snel te laten stoppen. Wanneer de zaak wordt behandeld is nog niet bekend.

Wij hebben hier ook een ondergrondse container die geopend dient te worden met een pas. Ik snap niet helemaal wat het probleem is? Wij betalen 3 euro per grote vuilniszak, waarbij het simpel storting x3 = bedrag wat ik moet betalen. Natuurlijk houden ze dat dan bij. Dat 3 euro veel is voor een vuilniszak is een andere discussie.

Door DLans: Wij hebben hier ook een ondergrondse container die geopend dient te worden met een pas. Ik snap niet helemaal wat het probleem is? Wij betalen 3 euro per grote vuilniszak, waarbij het simpel storting x3 = bedrag wat ik moet betalen. Natuurlijk houden ze dat dan bij. Dat 3 euro veel is voor een vuilniszak is een andere discussie.

Goed te zien dat er mensen zijn die privacy onbelangrijk vinden (/sarcasm) .

Dit gaat dezelfde kant op als bij parkeermeters waar men graag wil dat je jouw kenteken invoert, ook dit hebben de gemeenten verloren, maar gaan hier vorlijk mee door, je moet een hoop moeite doen om de ‘verhoogde heffing parkeerbelasting’ te ontlopen als je wel betaald hebt maar niet je kenteken hebt ingevoerd. De gemeenten lappen zoals gewoonlijk de regels aan hun laars.

Hoe wordt je precies in je privacy aangetast als men je een correcte factuur opstuurt? Zolang de data gebruikt wordt voor precies dat is er naar mijn idee geen enkel probleem. Het wordt een ander verhaal als ze de data aan elkaar willen knopen.

Het is niet anders dan de bakken die we een aantal jaar geleden nog buiten plaatsten. Die werden 1x per 2 weken geleegd, maar daar zat ook gewoon een barcode op ..

Door DLans: Wij hebben hier ook een ondergrondse container die geopend dient te worden met een pas. Ik snap niet helemaal wat het probleem is? Wij betalen 3 euro per grote vuilniszak, waarbij het simpel storting x3 = bedrag wat ik moet betalen. Natuurlijk houden ze dat dan bij. Dat 3 euro veel is voor een vuilniszak is een andere discussie.

Dat is iets anders. Jij betaald per zak en dan is er een noodzaak om bij te houden hoe vaak je afval stort. In Arnhem betaal je alleen een vast bedrag per jaar en niet per storting. Het pasje er alleen om te voorkomen dat mensen uit een andere gemeente afval gaan storten.

Ik snap ook niet dat Arnhem geen regel invoert van “wie vervuilt, die betaalt”. Dan zijn ze direct ook van dit privacy probleem af. Het is ook veel eerlijker en motiveert om minder afval te genereren. b.v. door afval te scheiden in herbruikbare stromen en restafval.

Ondersteunde bbcodes

Bold: [b]bold text[/b]

Italic: [i]italic text[/i]

Underline: [u]underlined text[/u]

Quote: [quote]quoted text[/quote]

URL: [url]https://www.security.nl[/url]

Config: [config]config text[/config]

Code: [code]code text[/code]

Je bent niet ingelogd en reageert “Anoniem“. Dit betekent dat Security.NL geen
accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je
nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert
moet je altijd een captchacode opgeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in