bedrijf-dat-ggz-instellingen-evalueert-verwerkte-illegaal-persoonsgegevens
Advertentie

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Alliantie kwaliteit in de geestelijke gezondheidszorg (Akwa GGZ) op de vingers getikt voor het illegaal verwerken van gezondheidsgegevens. Het gaat om een “onvoldoende geanonimiseerde” dataset die later door Akwa GGZ werd vernietigd, schrijft AP maandag.

Het draait om een dataset van Stichting Benchmark GGZ (SBG), die onderzoek deed naar de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg, waarbij patiƫnten vragenlijsten moesten invullen. De gegevens die hieruit voortkwamen, werden voorzien van pseudoniem.

Het proces waarbij dat pseudoniem werd aangemaakt, was echter niet gerandomiseerd. Daardoor was de identiteit van de patiƫnt mogelijk herleidbaar.

SBG droeg de dataset over aan Akwa, dat soortgelijk onderzoek doet, kort voordat de stichting werd ontbonden. Omdat noch Akwa noch SBG een zorginstelling is, mogen zij geen medische persoonsgegevens verwerken. Volgens AP is dat hier wel gebeurd.

Akwa heeft de data in quarantaine geplaatst en vervolgens vernietigd, meldt AP. Daarom ziet de autoriteit geen aanleidingen om sterkere maatregelen te nemen.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in