boeing-lanceert-starliner-astronautencapsule-voor-eerste-keer-naar-iss
Advertentie

Lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing heeft vrijdagmiddag rond 12.30 uur de Starliner-astronautencapsule gelanceerd voor een allereerste onbemande vlucht naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Het is de eerste testvlucht die Starliner ooit maakt.

Na de lancering zal het naar verwachting 26 uur duren om het ISS te bereiken. Astronauten in het station kunnen dan voorraden zoals voedsel, levensmiddelen als wc-paper en wetenschappelijke experimenten uitladen voor gebruik.

Starliner vloog één keer eerder, maar daarbij bleef het binnen de atmosfeer. Begin november voerde Boeing een zogenoemde Pad Abort Test uit met Starliner, waarbij alleen de noodsystemen werden getest.

De capsule staat dan op een platform, om vervolgens de noodmotoren te ontsteken en te zien of deze werken. Dit is om te testen of de capsule zo snel mogelijk de inzittenden kan wegschieten van gevaar, zoals problemen in de stuwraket of de lanceerinstallatie.

Boeing concurreert met SpaceX voor NASA-contracten

Boeings Starliner is een directe concurrent van de Crew Dragon-capsule van SpaceX en behoort tot het Commercial Crew-programma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Bij dit programma verleent NASA contracten voor persoons- en ladingsvervoer van en naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Momenteel moet NASA stoelen inkopen bij Russische Soyuz-capsules, omdat de Verenigde Staten niet zelf over de middelen beschikken voor bemande ruimtemissies.

Met Commercial Crew wil NASA commerciële partijen aanmoedigen om menselijk vervoer van en naar de ruimte mogelijk te maken, zodat de Verenigde Staten weer zelf Amerikanen de ruimte in kunnen brengen.

De Crew Dragon van SpaceX voerde een succesvolle testvlucht uit in maart en moet in het begin van 2020 een eerste bemande vlucht maken. Dit had al eerder moeten gebeuren, maar de capsule explodeerde tijdens een test van de noodsystemen.

De Atlas V-raket met aan aan boord de Starliner-astronautencapsule vertrok vanaf de lanceringsbasis Cape Canaveral in Florida. (Foto: Reuters)

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in