china:-uitsluiting-huawei-uit-eu-abnormaal-en-immoreel
Advertentie

China vindt het abnormaal en immoreel als de EU zou besluiten dat Chinese telecomfabrikanten als Huawei niet zouden mogen meedoen met de aanleg van 5G-netwerken. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei dat in Brussel na overleg met EU-buitenlandchef Mogherini.

De zorgen van zowel EU als de NAVO liggen vooral bij mogelijke ‘achterdeurtjes’ in software van met name Huawei. Hierdoor zou vertrouwelijke bedrijfsinformatie en zelfs staatsgeheimen in handen kunnen komen van de regering in Peking. Yi vindt de aantijgingen politiek gemotiveerd en ongegrond.

Mogherini stelde intussen dat de EU zelf bepaalt welke bedrijven zich op deze markt mogen begeven en welke niet. “De EU is voorstander van een open en gelijk speelveld”, zei ze.

Volgens Yi is cyberveiligheid een gedeelde internationale uitdaging. Peking is bereid samen te werken om internationale normen op te stellen. Hij is warm pleitbezorger voor eerlijke concurrentie voor bedrijven uit alle landen.

Sancties

De kwestie komt na een al maanden slepende kwestie waarbij in december vorig jaar de CFO van Huawei in Canada werd gearresteerd.

De arrestatie van Huawei-CFO Meng Wanzhou zou verband houden met een vermeende overtreding van Amerikaanse sancties tegen Iran.

De VS doet al zeker twee jaar pogingen het Chinese bedrijf voor het gerecht te dagen. Volgens de VS zou Huawei informatie over Amerikaanse technologie aan Iran hebben doorgegeven. Dit is volgens Amerika in strijd is met de sancties en strenge wetten die de VS aan Iran heeft opgelegd. De Chinese telecomreus zegt zich echter van geen kwaad bewust te zijn.

Aanklagen

De Chinese techreus wil de Amerikaanse overheid waarschijnlijk zelfs aanklagen. Ook de financiële topvrouw van het Chinese telecommerk, Meng Wanzhou gaat naar de rechter vanwege haar arrestatie eind vorig jaar in Canada.

De kwestie sleept zich nog altijd voort. De VS adviseerde eerder al niet in zee te gaan met het Chinese bedrijf.

Zo liet de VS vorige week aan Duitsland weten minder inlichtingen te willen delen met Europa, als er in het 5G-netwerk Huawei-apparatuur te vinden is. Dit gold zowel voor Duitsland als de hele EU.

Advertentie

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in