d66-wil-opheldering-over-gezichtendatabase-van-politie
Advertentie


image

donderdag 25 juli 2019, 11:52 door Redactie, 3 reacties

Laatst bijgewerkt: Vandaag, 12:51

D66 wil opheldering van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de database van de politie waarin 2,2 miljoen foto’s van 1,3 miljoen mensen staan. Het gaat om personen die worden verdacht van misdrijven waarop een straf van 4 jaar of meer op staat of van mensen waarbij er “twijfel” is over de identiteit.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft nu Kamervragen over de politiedatabase gesteld. Zo wil hij weten wat de wettelijke grondslag voor het bewaren van de foto’s is en of er op de verwerking van de afbeeldingen een privacy-audit is uitgevoerd. Ook wil Verhoeven weten hoe de politie de foto’s heeft verkregen. “Gebruikt de politie ‘scraping’-technieken om foto’s van onschuldige Nederlanders te vergaren?”, zo vraagt het Kamerlid.

Verhoeven wil verder duidelijkheid hoeveel van de 1,3 miljoen mensen in de database daadwerkelijk zijn veroordeeld en of in de database onschuldige Nederlanders zitten die geen misdrijf hebben gepleegd. Grapperhaus moet tevens laten weten waarom foto’s van verdachten die onschuldig blijken te zijn niet worden verwijderd en of er in de database personen zijn opgenomen die nooit van een misdrijf verdacht zijn geweest. Ook moet de minister vertellen waarom er voor een bewaartermijn van 20 tot 80 jaar is gekozen en of hij dit proportioneel vindt.

Grapperhaus is ook om toelichting gevraagd op welke manier Nederlandse opsporingsdiensten gezichtsherkenningssoftware gebruiken. “Heeft de politie zelf software ontwikkeld of koopt de politie deze software in bij een bedrijf? Zo ja, welk bedrijf levert gezichtsherkenningssoftware aan de politie?”, vraagt het D66-Kamerlid. Verhoeven wil ook weten hoe vaak de technologie door de politie wordt gebruikt en hoe het met de beveiliging van de gezichtendatabase is geregeld. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Iedereen is dankzij de Nederlandse roverheid een digitale verdachte. En maar wijzen naar China.

Verschil is dat China er openlijk voor uit komt dat je gefilmd wordt bij oversteekplaatsen.

Hier niet, al die camera’s overal staan allemaal uit.

Die database gaat heus wel blijven – het doel is tenslotte om van iedereen een foto (en vingerafdruk en DNA) in een database te hebben.

Grapjas moet dus nu heel snel op zoek naar een excuus om tijd te rekken om vervolgens een brakke onderbouwing te verzinnen.

Daar heb je D66 weer, je kon erop wachten. Bij deze partij en de PvdA hebben criminelen boven alles recht op privacy!

Advertentie

Ondersteunde bbcodes

Bold: [b]bold text[/b]

Italic: [i]italic text[/i]

Underline: [u]underlined text[/u]

Quote: [quote]quoted text[/quote]

URL: [url]https://www.security.nl[/url]

Config: [config]config text[/config]

Code: [code]code text[/code]

Je bent niet ingelogd en reageert “Anoniem“. Dit betekent dat Security.NL geen
accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je
nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert
moet je altijd een captchacode opgeven.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in