d66-wil-opheldering-van-minister-over-anonieme-ov-chipkaart
Advertentie

D66 wil opheldering van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over de anonieme OV-chipkaart die volgens treinreiziger Michiel Jonker helemaal niet anoniem is. Het saldo wordt namelijk niet op de kaart geladen, zoals aan treinreizigers werd gecommuniceerd, maar overgemaakt naar de back-office van het bedrijf Translink Systems (TLS), dat in opdracht van NS betalingen afhandelt.

Dat betoogde Jonker onlangs tijdens een rechtszaak die hij tegen de Autoriteit Persoonsgegevens had aangespannen. Volgens de treinreiziger schendt NS de privacy en moet de toezichthouder hier tegen optreden. D66-Kamerleden Verhoeven en Schonis willen nu van Van Nieuwenhuizen weten welke gegevens van de OV-chipkaart, zowel bij de anonieme als de persoonlijke OV-chipkaart, door NS worden opgeslagen.

Ook moet de minister laten weten welke gegevens TLS over de anonieme OV-chipkaart logt en met welke reden. “Wordt de reiziger op de hoogte gebracht van het feit dat deze gegevens worden opgeslagen en kunnen worden gedeeld met andere partijen? Zo nee, deelt u de mening dat gebruikers van de OV-chipkaart hiervoor expliciet toestemming moeten geven?”, aldus de vraag van Verhoeven en Schonis.

Afsluitend moet Van Nieuwenhuizen duidelijk maken op welke manier de privacy van OV-chipkaartgebruikers wordt beschermd en of hierbij onderscheid kan worden gemaakt tussen de anonieme en de persoonlijke OV-chipkaart. Tevens willen de D66-Kamerleden weten waarom er op een anonieme OV-chipkaart geen voordeelurenabonnement kan worden gezet en wat er nodig is om dit toch te realiseren. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in