datacenter-fryslan:-‘je-moet-een-groen-signaal-afgeven’
Advertentie

Arnoud Annema van DataCenter Fryslân

DataCenter Fryslân doet wat een regionaal datacenter doet: fungeren als vertrouwde partner voor bedrijven in de regio en hen de ICT-diensten aanbiedt waar ze ook echt om vragen. Maar met de aanleg van de Cobra-kabel tussen Nederland en Denemarken krijgt het bedrijf er een nieuwe rol bij.

Het afgelopen jaar zijn er twee grote dingen gebeurt voor DataCenter Fryslân, zo vertelt Arnoud Annema, hoofd Marketing & Sales bij het bedrijf. “We zijn een regeneratiepunt geworden voor de Cobra-kabel, een mooie stap voor een regionaal datacenter. De ligging tussen Amsterdam en Eemshaven, het punt waar de kabel begint, maakt van DataCenter Fryslân een ideale partij om deze rol op zich te nemen. Hoewel de Cobra-kabel primair een energieverbinding (700MW) biedt, is parallel daaraan een glasvezelkabel gelegd. Onze functie mag regionaal zijn, maar met onze ligging zijn we een prima knooppunt. Bedrijven hebben de mogelijkheid om bij ons in of uit te stappen in verbindingen naar Hamburg en nu dus ook naar Denemarken.”

Zonnepanelen

De tweede ontwikkeling is dat DataCenter Fryslân nog meer duurzaamheid uitstraalt door de gevel van hun faciliteit DCF2, hun tweede colocatie, te voorzien van zonnepanelen. “Dat zijn dus geen zonnepanelen op het dak, maar met beugels aan de muur geschroefd in plaats van gevelbeplating”, zegt Annema. Hij geeft toe dat de stap vooral een symbolische is. Datacenters gebruiken veel energie en onze eigen zonnepanelen kunnen hier maar een klein deel aan bijdragen.

‘Onze functie mag regionaal zijn, maar met onze ligging zijn we een prima knooppunt’

Maar we wilden nog iets extra’s doen om duurzaamheid ook echt uit te stralen”, legt Annema uit. “Alle stroom die we gebruiken is al sinds 2008 volledig groen, maar je moet ook een groen signaal afgeven. Het dak was echter niet praktisch, omdat we daar al heel veel apparatuur hebben staan. Toen kwamen we erachter dat we voor een kleine extra investering zonnepanelen aan de gevel konden hangen.” Annema ziet in DataCenter Fryslân een partij die serieus nadenkt over zijn rol in de regio ten aanzien van duurzaamheid. “In de jaren voor 2008, toen we zijn gestart, was wel duidelijk dat de energieopname groen moest zijn. Er was een kanteling gaande en we hebben dat direct opgenomen in ons bedrijfsbeleid.”

Arnoud Annema

Colocatie voor de klant

De tijden dat DataCenter Fryslân een greenfield was, zijn ondertussen niet meer. Annema merkt dat ook wel. “De eisen worden steeds strenger, en dan vooral in de zaken rond het datacenter heen”, zegt hij. “Denk aan verschillende certificeringen en toegangscontroles.

Maar dat hebben we goed geregeld. We zijn ISO70001-gecertificeerd, en omdat we alleen colocatie leveren hebben we niet veel meer nodig.” Maar het allerbelangrijkste punt voor een regionaal datacenter als DataCenter Fryslân is een loyale klantbasis. “Wij luisteren altijd naar wat zij wensen”, zegt hij. “Daarom dat we bijvoorbeeld een tweede locatie hebben gebouwd, want de bedrijven hier zochten naar twin-datacentermogelijkheden. Nagenoeg al onze klanten hebben nu een presence in beide faciliteiten.” Daarmee toont het bedrijf volgens Annema aan dat het mogelijk is om een duidelijk regionale focus te hebben, terwijl je toch een knooppunt bent.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2019]

Lees het artikel hier in PDF

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in