europees-hof:-facebook-verplicht-onwettige-smaadberichten-te-verwijderen
Advertentie

Facebook is verplicht om smaadberichten te verwijderen als deze onwettig zijn verklaard, zo maakt het Europese Hof van Justitie donderdag bekend. De uitspraak is gedaan in een zaak tussen de Oostenrijkse politica Eva Glawischnig-Piesczek en Facebook.

In juli adviseerde de advocaat-generaal al dat Facebook verplicht kan worden om smaadberichten te verwijderen. Het Europese Hof van Justitie heeft dit nu overgenomen: als een rechter bepaalt dat een bericht onwettig is, moet Facebook het offline halen.

Glawischnig-Piesczek was slachtoffer van smaadberichten op Facebook en de Oostenrijkse rechtbank vroeg het Europese gerechtshof daarom om in te grijpen en de richtlijn voor elektronische handel nader toe te lichten.

Die richtlijn stelt dat een bedrijf als Facebook niet aansprakelijk is voor smaadberichten die gebruikers plaatsen, maar dat betekent niet dat Facebook deze berichten niet moet verwijderen, oordeelt het hof nu.

Facebook was in het verleden terughoudend met het verwijderen van berichten, in plaats daarvan werden berichten lager in de tijdlijn van gebruikers geplaatst. Facebook is nu verplicht de berichten te verwijderen; daarbij gaat het ook specifiek om onwettig verklaarde berichten die opnieuw online geplaatst worden.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in