forum-8chan-offline-na-aanslag-el-paso
Advertentie

Het logo van 8chan

8chan

Het online forum 8chan is offline gegaan. De dader van de racistische aanslag in El Paso plaatste daar zijn manifest voordat hij het vuur opende. Bij de aanslag kwamen twintig mensen om. Het Amerikaanse bedrijf Cloudflare, dat de website beveiligde tegen cyberaanvallen, heeft de samenwerking met 8chan beëindigd.

De website staat bekend als een broedplaats van haat en extremisme, waar amper wordt gemodereerd. Eerder plaatsten de daders van de aanslagen op een moskee in Christchurch (51 doden) in Nieuw-Zeeland en een synagoge in Pittsburgh (1 dode) in de Verenigde Staten ook hun manifest op het forum.

Op het beruchte politieke subforum /pol/ van 8chan worden aan de lopende band extreemrechtse, haatzaaiende, racistische en seksistische boodschappen gedeeld. De gebruikers van de site jutten elkaar op om aanslagen te plegen en de “highscore” te verbreken, het dodental bij een aanslag.

Wettelijke maatregelen

“De verdachte terroristische schutter van El Paso lijkt te zijn geïnspireerd door de website 8chan”, zegt Cloudflare in een blog. Het bedrijf voelt zich verantwoordelijk om de website niet meer te beveiligen, maar zegt dat daar technisch gezien geen juridische noodzaak voor is. Het bedrijf roept in overheden op om samen in overleg te gaan over wettelijke maatregelen tegen haatzaaiende websites.

Ook de oprichter van 8chan wil de site uit de lucht hebben. “Het brengt de wereld niets goeds”, zegt Frederick Bennan, tegen The New York Times. “Het brengt alleen maar negativiteit voor iedereen. Zelfs voor de gebruikers, al hebben ze dat niet door.”

Bennan richtte 8chan op als platform voor radicale vrijheid van meningsuiting. Inmiddels is iemand anders de eigenaar van de site, Bennan verkocht het forum in 2015 aan een andere Amerikaan, Jim Watkins.

Volgens Cloudflare zelf zal het waarschijnlijk niet lang duren voor de website weer online komt. Eerder beëindigde het bedrijf ook de samenwerking met neonaziwebsite The Daily Stormer, maar kort daarna kwam de site weer online door gebruik te maken van een concurrent.

“We gaan gebruik maken van een andere service”, zegt de huidige admin van 8chan op Twitter. “Excuses voor de wachttijd terwijl we migreren.”

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in