gloednieuw-c2000-netwerk-kampt-met-storingen
Advertentie


Hulpdiensten ondervinden veel hinder van storingen in het gloednieuwe C2000-netwerk voor missiekritische communicatie. Sinds de overstap naar de nieuwe versie, eind januari, doen zich nog steeds tal van storingen voor. Daarover klaagt politievakbond ACP.

Het komt regelmatig voor dat apparatuur uitvalt, verbindingen wegvallen en gesprekken onverstaanbaar zijn, aldus Maarten Brink. Volgens de voorzitter van ACP Zeeland-West-Brabant ondervinden niet alleen in zijn regio, maar ook elders in het land politiemensen problemen met het communicatienetwerk. 

Door de storingen ervaren zowel agenten op straat als hun collega’s op de meldkamer extra werkdruk, aldus Brink. Ze worden gehinderd door het haperen van het netwerk en de apparatuur. ‘Ook de meldkamers zien dat zij hierdoor de veiligheid van collega’s op straat niet kunnen garanderen, tot grote frustratie.’ De vakbondsman meldt dat onder meer het Politiedienstencentrum veel werk heeft aan het oplossen van storingen en het achterhalen van de oorzaken.

Honderden meldingen

De ACP ontving de afgelopen tijd al honderden meldingen, vertelt Brink aan RTL Nieuws. In sommige gevallen leidde storing van het netwerk tot levensbedreigende situaties, bijvoorbeeld doordat agenten op straat geen contact met de meldkamer kregen bij gevaarlijke omstandigheden. Minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) meldt aan RTL dat het grootste deel van het systeem in orde is, maar dat hij aanloopproblemen niet ontkent. ‘Die moeten zo snel mogelijk worden verholpen.’

Meer dan tachtigduizend Nederlandse hulpveleners maken sinds 28 januari gebruik van het nieuwe C2000-netwerk voor onderlinge missiekritische communicatie. Na diverse vertragingen vond toen de netwerkmigratie plaats. De migratie verliep zonder incidenten, meldde minister Grapperhaus destijds. Het nieuwe systeem zou de weken na de migratie intensief gemonitord blijven.

In eerste instantie stond oplevering van het nieuwe C2000 gepland voor het eerste kwartaal van 2017. Het uitstel lijkt verband te houden met de deelname van een Chinese marktpartij. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vond dat in eerste instantie bezwaarlijk, maar gaf uiteindelijk groen licht.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in