google-gaat-in-beroep-tegen-miljardenboete-europese-commissie

Google zegt tegen TechCrunch in beroep te gaan tegen een boete van 1,49 miljard euro, die in maart door de Europese Commissie werd opgelegd.

De boete werd opgelegd vanwege het belemmeren van concurrerende adverteerders. Volgens de Europese Commissie heeft AdSense, de advertentietak van Google, ruim tien jaar zijn macht misbruikt.

Dat zou in de periode van 2006 tot 2016 zijn gebeurd. Websites die een zoekbalk van Google op hun pagina’s wilden gebruiken, waren verplicht om alleen advertenties via AdSense te plaatsen. Concurrenten als Microsoft en Yahoo konden geen advertentieruimte inkopen.

Een woordvoerder van de Europese Commissie laat TechCrunch weten de eerder genomen beslissing in de rechtbank te zullen verdedigen.

Google liet in maart van dit jaar weten “altijd te streven naar een gezonde markt die voor iedereen uitkomst biedt”. Ook zei het bedrijf aanpassingen te hebben doorgevoerd “om de zorgen van de Europese Commissie weg te nemen”.

Al eerder miljardenboetes voor Google

De Europese Commissie legde Google al vaker hoge boetes op. In 2017 moest het bedrijf 2,4 miljard euro betalen, omdat het zijn eigen prijsvergelijker voortrok in de resultaten van zijn zoekmachine.

In 2018 werd bekend dat Google zijn machtspositie met het mobiele besturingssysteem Android zou hebben misbruikt, om zichzelf een oneerlijk voordeel te geven. Daarvoor kreeg het concern een boete van 4,34 miljard euro.

Google vecht ook die boetes aan, maar heeft wel aanpassingen gemaakt om meer boetes te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in