gratis-decryptietool-voor-148-varianten-stop-ransomware
Advertentie

Onderzoekers van antimalwarebedrijf Emsisoft hebben een gratis decryptietool ontwikkeld voor de STOP-ransomware, één van de meest actieve ransomware-exemplaren van dit moment met 116.000 bevestigde slachtoffers, zo laat het bedrijf in een blogposting weten.

Het totale aantal slachtoffers van de STOP-ransomware, ook aangeduid als Djvu, wordt op 460.000 geschat. De ransomware wordt verspreid via key generators en cracks om betaalde software “gratis” te kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er verschillende versies van de STOP-ransomware die met andere malware gebundeld zijn, waaronder Trojans die wachtwoorden stelen. In totaal zijn er 160 verschillende varianten van de ransomware bekend.

Emsisoft zegt dat de decryptietool gebruikmaakt van een sidechannel-aanval op de keystream van de ransomware. “Voor zover wij weten, is het de eerste keer dat deze methode is gebruikt om op zo’n grote schaal door ransomware versleutelde bestanden te ontsleutelen”, aldus het securitybedrijf. Verdere details over deze werkwijze worden echter niet gegeven.

De nu beschikbaar gestelde decryptietool kan naar schatting 70 procent van de slachtoffers helpen met het ontsleutelen van hun data. Voor slachtoffers van de resterende twaalf varianten is er op dit moment geen oplossing voorhanden. Deze slachtoffers wordt aangeraden om de versleutelde data te bewaren mocht er in de toekomst toch een oplossing beschikbaar komen.

Image

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in