hoofdagent-verdacht-van-grasduinen-in-politiesysteem
Advertentie

Een voormalig hoofdagent van de eenheid Den Haag wordt verdacht van het grasduinen in het politiesysteem, waar hij zeer vaak informatie opvroeg. De man, die inmiddels bij de politie is ontslagen, zocht tussen januari 2015 en juni 2017 bijna 1300 keer naar informatie, aldus het Openbaar Ministerie.

Een groot deel van de bevragingen had niets met zijn werk te maken en vond ook buiten werktijd plaats. Informatie over personen, kentekens en andere zaken printte hij en nam die mee naar huis. Vanaf juli 2016, toen hij bij de Landelijke Eenheid in opleiding was als persoonsbeveiliger, ging hij via zijn Haagse politieaccount door met het bevragen van het politiesysteem, terwijl dat vanuit die opleiding juist werd afgeraden.

Naar aanleiding van het grote aantal bevragingen startte de Rijksrecherche in februari 2017 een strafrechtelijk onderzoek naar de hoofdagent. Daaruit kwam naar voren dat de man geregeld ontmoetingen had met iemand die bij de politie bekend was. Deze persoon, zijn entourage en hun auto’s werden geregeld door de hoofdagent in het systeem gecontroleerd.

De officier van justitie heeft de hoofdagent wegens computervredebreuk en schending van het ambtsgeheim aangeklaagd en eist een werkstraf van 240 uur en een verbod op het uitoefenen van een publiek ambt voor vijf jaar. De hoofdagent stelt dat zijn gedrag door PTSS dat hij tijdens het politiewerk heeft opgelopen en de dwangmatige behoefte aan controle is te verklaren. De rechter wijst op 15 oktober vonnis.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in