inspectie-onderzoekt-manipuleren-van-software-in-tachografen
Advertentie


image

De opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport is een onderzoek gestart naar een criminele organisatie die zich in Europa zou bezighouden met het stelselmatig manipuleren van de software die in tachografen wordt gebruikt, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Met een tachograaf wordt de rijtijd en snelheid van een voertuig geregistreerd. De afgelopen weken zijn in Nederland vier verdachten gehoord en tientallen vrachtwagens gecontroleerd op het gebruik van gemanipuleerde soft- en hardware. Door andere onderzoeken is het vermoeden ontstaan dat met de gemanipuleerde soft- en hardware de registratie door de tachograaf volledig is uit te schakelen op een manier die nagenoeg geen sporen achterlaat. Dit maakt het lastiger om fraude met rijtijden te detecteren.

Naast het onderzoek van de Inspectie vindt er ook in België een onderzoek plaats. Vorige maand werden daar twee verdachten aangehouden. Eén werd op heterdaad betrapt bij het installeren van de vermoedelijk gemanipuleerde software in een vrachtwagen. Het Nederlandse onderzoek richt zich op de vermoedelijke Nederlandse dienstverleners van de internationale criminele organisatie.

In juli werden twee verdachte installateurs uit Zeeland en Noord-Holland aangehouden. Zowel de bedrijven als woningen van de installateurs zijn doorzocht, waarbij soft- en hardware in beslag zijn genomen die vermoedelijk werden verkocht of bestemd waren voor inbouw en gebruik in Europese vrachtwagens. Twee verdachte afnemers van de apparatuur uit Zeeland zijn afgelopen week gehoord.

“We zien een verschuiving in de manier waarop manipulatie plaatsvindt. Vroeger was er een simpele manipulatie aan de buitenkant van de bewegingssensor van de tachograaf. Tegenwoordig zien we steeds vaker geavanceerde technische of softwarematige manipulatie aan de binnenkant van de bewegingssensor of de tachograaf”, zo laat een rechercheur van de Inspectie weten.

Het is toch triviaal voor de politie om te kijken of de informatie op de tachograaf klopt met de verkeersgegevens van de mobiel van de trucker? Pakkans 100% lijkt me.

In de taxiwereld leeft dit niet zozeer in nederland.

In het buitenland wel – daar krijg je via een paar keer op een knopje drukken ineens een ritprijs die 3x zo hoog is.

Ondersteunde bbcodes

Bold: [b]bold text[/b]

Advertentie

Italic: [i]italic text[/i]

Underline: [u]underlined text[/u]

Quote: [quote]quoted text[/quote]

URL: [url]https://www.security.nl[/url]

Config: [config]config text[/config]

Code: [code]code text[/code]

Je bent niet ingelogd en reageert “Anoniem“. Dit betekent dat Security.NL geen
accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je
nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert
moet je altijd een captchacode opgeven.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in