‘miljoenen-computers-kwetsbaar-voor-nieuw-processorlek’
Advertentie

Miljoenen computers zijn mogelijk kwetsbaar voor een nieuw lek in Intel-processors dat hackers kunnen misbruiken om in te breken. Dat ontdekten onderzoekers van Bitdefender.

De nieuwe kwetsbaarheid lijkt op de processorlekken Meltdown en Spectre, die begin 2018 vele computers vatbaar maakten voor potentiële aanvallen.

Het nieuwe lek maakt misbruik van een speciale processorfunctie die computers versnelt door toekomstige processen te voorspellen. Dit proces kan sporen in het geheugen achterlaten, die criminelen kunnen gebruiken om toegang tot de computer te krijgen.

Slaagt een hacker erin het lek te misbruiken, dan krijgt deze toegang tot het diepste geheugen van een computer, waar gegevens kunnen worden uitgelezen.

Updates tegen het processorlek

Microsoft en andere softwarepartijen hebben inmiddels updates die misbruik van het lek moeten voorkomen uitgebracht. Deze updates moeten wel worden geïnstalleerd voordat een computer tegen een potentiële aanval beschermd is.

Het is niet duidelijk of het processorlek in de praktijk ook is misbruikt om op computers binnen te dringen. Bitdefender heeft pas openbaar verslag van de aanvalsmethode gedaan nadat de software-updates waren uitgebracht.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in