“nog-tweehonderd-miljoen-computers-draaien-op-windows-7”
Advertentie

Vanavond om 19:00 uur stopt Microsoft de ondersteuning van Windows 7. Alleen klanten die een onderhoudscontract hebben afgesloten zullen nog beveiligingsupdates ontvangen, of wanneer Microsoft in het geval van zeer ernstige kwetsbaarheden besluit om ook voor niet meer ondersteunde Windowsversies patches uit te brengen. Zo bracht Microsoft vanwege het BlueKeep-lek vorig jaar nog updates uit voor Windows XP.

Hoeveel machines er nog op het uit 2009 stammende Windows 7 draaien is onbekend. Windowsvolger Ed Bott schat dat het om zo’n tweehonderd miljoen computers gaat. Hij schat dat er wereldwijd zo’n 1,2 miljard Windowscomputers zijn, waarvan er 1 miljard op Windows 10 draaien. Het restant zou grotendeels op Windows 7 draaien, wat neerkomt op een marktaandeel van zo’n twintig procent.

Geregeld wordt er bij het bepalen van de marktaandelen van besturingssystemen en browsers gewezen naar marktonderzoeksbureaus StatCounter en Net Applications, maar die zijn volgens Bott niet betrouwbaar. Hij gebruikt als graadmeter het Digital Analytics Programma van de Amerikaanse overheid. Via deze pagina worden statistieken weergegeven over het bezoek aan websites van de Amerikaanse overheid. Van de Windowsgebruikers die in december werden geteld maakte negentien procent gebruik van Windows 7.

De Nederlandse overheid heeft geen dergelijk overzicht van bezoekers. StatCounter stelt dat vijftien procent van de Nederlandse Windowsgebruikers nog met Windows 7 werkt. Vorig jaar januari had Windows 7 in Nederland nog een marktaandeel van een kleine twintig procent.

“Ongeacht welke cijfers je gelooft, de realiteit is dat halverwege 2020 honderden miljoenen pc’s op een niet meer ondersteunde Windowsversie draaien”, aldus Bott. Het gaat onder andere om de gemeente Amsterdam waar er nog computers zijn die op Windows 7 draaien, zo meldt Het Parool. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid kwam vorige week nog met een waarschuwing voor Windows 7 en het advies om niet meer ondersteunde software te vervangen.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in