olieconcern-shell-stapt-in-oliekoeler-asperitas
Advertentie


Asperitas heeft in een investeringsronde twee investeerders aangetrokken: Shell Ventures, het durfkapitaalfonds van Shell, en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland. Het Haarlemse bedrijf levert immersiekoeling voor datacenters, waarbij koeling plaatsvindt door de it-componenten onder te dompelen in geconditioneerde olie in plaats van ventilatie.

Met de twee investeerders aan boord wil Asperitas zijn oplossing op basis van vloeistofkoeling voor datacenters wereldwijd op de markt uitbrengen. Hoeveel geld Shell Ventures en het participatiefonds in het bedrijf steken, is niet bekendgemaakt.

Shell kent Asperitas al langer want de door het bedrijf gebruikte koelvloeistof is een Shell-product. Bovendien won Asperitas vorig jaar de door het olieconcern georganiseerde startup-wedstrijd New Energy Challenge 2018. Volgens Shell is Asperitas’ oplossing op basis van vloeistofkoeling voor datacenters duurzamer dan traditionele koelsystemen op luchtbasis.

Restwarmte

De oplossing van Asperitas biedt warmwaterkoeling-functionaliteit. Dat maakt het mogelijk om zelfs in warme gebieden datacenters met buitentemperaturen te koelen zonder gebruik van een koudwaterinstallatie die meer energie verbruikt.

Het bedrijf beweert dat alle gebruikte elektriciteit voor de hardware wordt omgezet in een bruikbare energievorm: warm water van minimaal 55 graden Celsius. Hiermee zouden datacenters kunnen uitgroeien tot leveranciers van restwarmte op grote schaal, wat al jaren een grote wens is van veel regio’s waar veel datacenters zijn gehuisvest, zoals de regio Amsterdam.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in