overheid-start-meldpunt-voor-onveilige-iot-apparaten
Advertentie

Wie eigenaar van onveilige Internet of Things-apparaten is kan dat voortaan melden bij de overheid. Het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, is namelijk een meldpunt voor onveilige slimme apparaten gestart.

Het gaat dan bijvoorbeeld om babyfoons, ip-camera’s of smart-tv’s die van standaardwachtwoorden gebruikmaken, geen automatische updates ondersteunen en buitenstaanders zonder toestemming laten meekijken. Via het Meldingsformulier onveilige slimme apparaten kan worden aangegeven om wat voor apparaat het precies gaat en wat het probleem is (pdf). Uit onderzoek dat het Agentschap Telecom liet uitvoeren blijkt dat de digitale beveiliging van veel IoT-apparaten niet op orde is.

“Dit zijn producten die bij veel consumenten in huis staan. Wie vermoedt dat ze onveilig zijn kan dit aangeven bij Agentschap Telecom. Gelukkig laat het onderzoek ook zien dat goede beveiliging door fabrikanten wel mogelijk is. Als toezichthouder pleit ik voor aanvullende Europese regels om consumenten beter te beschermen tegen cyberaanvallen”, zegt Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van het Agentschap Telecom. De overheid zal later dit jaar met een campagne komen om mensen over IoT-apparaten voor te lichten.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in