protonmail-hekelt-bericht-bloomberg-over-samenwerking-huawei
Advertentie

E-maildienst ProtonMail heeft uitgehaald naar nieuwsbureau Bloomberg wegens een artikel waarin een mogelijk samenwerkingsverband tussen ProtonMail en smartphonefabrikant Huawei wordt geclaimd. Volgens de nieuwsdienst zouden ProtonMail en Huawei over een samenwerking in overleg zijn.

Er is echter sprake van een misverstand doordat Bloomberg een blogpost van de e-mailprovider verkeerd heeft begrepen, aldus Andy Yen, oprichter en ceo van ProtonMail. Vorige week liet de e-mailprovider weten dat het de eigen Android-apps buiten de Google Play Store wil gaan aanbieden. Als eerste zullen de apps op de appstore van F-Droid te vinden zijn. Naast F-Droid kijkt ProtonMail ook naar de Samsung Galaxy Store, Amazon App store en Huawei AppGallery. Er is echter nog geen beslissing genomen of deze appstores gekozen zullen worden.

Bloomberg kwam naar aanleiding van deze blogpost met een artikel dat ProtonMail en Huawei overleggen over een samenwerkingsverband. Dat is niet het geval, aldus Yen, die stelt dat de berichtgeving niet klopt en Bloomberg de keuze voor alternatieve appstores verkeerd heeft begrepen. Het enige dat de e-mailprovider overweegt is om de eigen Android-apps in meer appstores te gaan aanbieden, waaronder misschien de Huawei AppGallery. “Helaas heeft dit verhaal op internet veel tractie gekregen en blijven mensen het verkeerd interpreteren”, stelt Yen in een verklaring waarin hij de feiten naar eigen zeggen wil ophelderen.

Daarin gaat hij ook in op de vraag of het veilig is om ProtonMail op Huawei-apparaten te gebruiken. “Zoals met elke vraag over veiligheid hangt het antwoord van je dreigingsmodel af en wie je vertrouwt. Afhankelijk van de gebruiker is Google meer te vertrouwen dan Huawei of andersom, of misschien zijn Google en Huawei allebei niet te vertrouwen”, merkt Yen op. Google draait op de meeste smartphones en Huawei is één van de grootste smartphoneproducenten ter wereld. “Voor veel mensen zijn deze monopolies niet vermijden”, aldus de ProtonMail-ceo.

ProtonMail wil de eigen Android-apps voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. “En we denken niet dat dit doel wordt gediend door de ondersteuning voor honderden miljoenen mensen met Huawei-apparaten te stoppen”, besluit Yen. Het is niet de eerste keer dat Bloomberg vanwege eigen berichtgeving onder vuur komt te liggen. Tijdens de laatste Black Hat-conferentie kreeg het zelfs de “Epic Fail Award” voor een artikel over backdoors in moederborden die daar door het Chinese leger zouden zijn geplaatst. Hard bewijs werd echter nooit geleverd.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in