quantumcomputer-kraakt-2048-bit-rsa-encryptie-in-acht-uur
Advertentie


Een recente studie laat zien dat het met quantumcomputers mogelijk wordt 2048-bit RSA-encryptie binnen 48 uur te kunnen kraken. Dit is niet geheel onverwacht. Wat wel onverwacht is, is dat dit weleens sneller het geval zal zijn dan verwacht. Wat verwacht u?

Een toekomstvoorspelling maken is al lang niet meer alleen in handen van waarzeggers. Gewoon brute data kunnen zeker een handje helpen. De huidige encryptiestandaarden zouden volgens een nieuw onderzoek wel eens sneller gekraakt kunnen worden dan.. voorspeld schrijft Technology Review.

Waarom gingen we er dan toch altijd vanuit dat het nog minstens decennia zou duren voordat 2048-bit-encryptie was te breken? Omdat berekeningen uit 2015 aantoonden dat om een 2048-bit getal te ontbinden in factoren een quantumcomputer zou vereisen met meer dan een miljard qubits. Omdat qubits lastig stabiel te krijgen zijn, leek dat nog heel ver weg. Zo claimde Google vorig jaar het grootste aantal qubits op een chip met 72 qubits.

De onderzoekers in kwestie hebben nu dus berekend dat er ‘slechts’ twintig miljoen qubits nodig zijn om 2048-bitsencryptie in acht uur te kraken. Hoe dat precies in elkaar zit, leest u in de bijbehorende paper op de servers van arXiv. Hoe ziet u de quantumtoekomst?

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in