restwarmteproject-nldc-aalsmeer-van-start
Advertentie

NLDC levert vanaf dit najaar restwarmte aan drie organisaties in Aalsmeer, in ruil voor koud water voor koelingsdoeleinden.

Het gaat om een kindcentrum, sportcentrum en een exporteur van potplanten. De vier partijen zijn bij elkaar gebracht door de gemeente Aalsmeer. Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

“De gemeente Aalsmeer heeft de ambitie om in 2040 fossiel onafhankelijk te zijn”, zegt Wethouder Wilma Alink van gemeente Aalsmeer. “Dat betekent dat we van het aardgas afgaan. Hiervoor moeten we op zoek naar alternatieve energiebronnen en naar partijen die dat gezamenlijk mogelijk maken. Met Energy Hub Aalsmeer zetten we de eerste stap.”

Geen opslagbuffer

De daadwerkelijke uitwisseling tussen het datacenter van NLDC en Sportcentrum De Waterlelie en IKC Triade start naar verwachting begin september. De uitwisseling tussen het datacenter en Fertiplant in het najaar. De gemeente steunt het project omdat het bijdraagt aan haar duurzaamheidsambities. Ze neemt echter zelf geen warmte af omdat ze geen gebouwen heeft in de directe omgeving. Het project is volgens de partijen uniek, omdat er geen opslagbuffer is opgenomen tussen de deelnemers.

Om de uitwisseling mogelijk te maken onderging Sportcentrum De Waterlelie de nodige aanpassingen aan de verwarmingsinstallaties. Marten van Maastrigt van Sportcentrum De Waterlelie: “Zonder steun van de gemeente Aalsmeer was die realisatie niet gelukt. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Wij zijn de grootste warmteafnemer. Dat betekent dus ook dat we straks een forse CO2-reductie realiseren.”

Fertiplant was op het moment van deelname net begonnen met nieuwbouw. Harry Loos en Rohald van Dijk, eigenaren van Fertiplant. “Wat dat betreft kwam dit initiatief op het juiste moment. En hoewel het natuurlijk een risico was, zijn we gelukkig toch in het project gestapt. De planten in onze kassen hebben voldoende warmte nodig om ze in optimale conditie te houden. Dat die warmte straks op een duurzame manier wordt geleverd, vinden we ontzettend belangrijk. Natuurlijk levert dit project ons op termijn een behoorlijke kostenbesparing op. Als commercieel bedrijf is dat voor ons natuurlijk ook een voordeel.”

IKC Triade is bezig met afronding van de nieuwbouw van het pand waarin zowel onderwijs als opvang zal worden aangeboden. “Wat is er dan mooier om ons nieuwe gebouw duurzaam te laten verwarmen?”, zeg Monic van Diemen, directeur van Solidoe. “We zijn de kleinste afnemer, maar vinden dit enorm waardevol. We willen de wereld voor de volgende generaties goed achterlaten. Paul Bronstring van het College van Bestuur van Stichting JongLeren: Voor ons is er bovendien een educatief aspect. Wij willen de kinderen in ons centrum laten zien dat ook een restproduct op zinvolle wijze weer kan worden ingezet.”

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in