‘russische-hacker-bekent-schuld-aan-stelen-van-financiele-data-in-vs’
Advertentie

De Russische hacker Andrei Tyurin zal later deze maand schuld bekennen aan verschillende hacks in de Verenigde Staten, waarmee hij miljoenen gegevens buitmaakte. Dat schrijft Bloomberg na inzage van rechtbankdocumenten.

Tyurin werd een jaar geleden door Georgië uitgeleverd aan de VS. Hij wordt ervan verdacht de Amerikaanse bank JPMorgan Chase te hebben aangevallen. Daarbij werden gegevens van tachtig miljoen klanten gestolen.

Naast JPMorgan werden ook andere financiële instellingen en bedrijven aangevallen. Amerikaanse autoriteiten vermoeden dat Tyurin verantwoordelijk is voor de grootste datadiefstal van financiële instellingen ooit in de VS.

De aanval was zo groot dat de autoriteiten aanvankelijk dachten dat het ging om een aanval waar Russische inlichtingendiensten mogelijk bij betrokken waren. Daarna kwamen ze erachter dat het ging om een criminele organisatie, die de financiën gebruikte om geld wit te wassen en online te gokken.

Tyurin werd aangeklaagd voor onder meer computervredebreuk, waar een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar op staat. Ook wordt hij verdacht van transactiefraude, waarop een celstraf van maximaal dertig jaar staat.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in