schneider-electric:-software-en-services-steeds-belangrijker-onderdeel-in-ons-portfolio
Advertentie

Schneider Electric ondersteunt duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Grote en kleinere partijen in de datacenter- en cloudwereld zijn zich aan het heroriënteren of verleggen hun focus naar de ontwikkelingen op het gebied van het Internet of Things. IoT brengt onder meer een nieuwe manier van datageneratie, andere applicaties en toepassingen met zich mee. “Edge computing is daarbij een speerpunt,” zegt Bas Born, Vice President Secure Power bij Schneider Electric.

Edge computing is niet alleen bij Schneider Electric een speerpunt, weet Bas Born: “Ook voor vele andere vendoren van bijpassende hardware-oplossingen, zoals HPE, dat daar vele miljoenen dollars in investeert met als doel klanten goed te ondersteunen. Die ontwikkelingen hebben ook ons doen herfocussen. Want ook onze datacenterklanten kijken anders naar de inrichting van hun IT, of ze nu in telecom, healthcare of maakindustrie actief zijn.”

Steeds meer data

Born: “Er komen zoveel nieuwe applicaties en toepassingen bij die, zoals de zelfrijdende auto, allemaal bergen data genereren die ergens geprocest, opgeslagen en vertaald moeten worden naar informatie. Alle partijen zijn op zoek naar antwoorden op de vraag hoe dat allemaal gefaciliteerd moet worden. Niet alles kan in het clouddatacenter gebeuren, niet alles kan door de cloudprovider aan de edge worden gesupport. Binnen de telecom- en IT-wereld komt alles steeds meer verweven bij elkaar en dat levert complexe uitdagingen op. Want hoe gaat de toekomst eruitzien, hoe ga je bijvoorbeeld een 5G netwerk al die – nieuwe – applicaties laten ondersteunen?

Geworteld in diverse werelden

“Wij hebben als Schneider Electric wortels in meerdere werelden, zowel in de datacenterwereld, maar ook in diverse andere sectoren, zoals de maakindustrie, de olie- en gasindustrie, de healthcare-sector en andere branches waar overal vraag gegenereerd wordt naar nieuwe ideeën en toepassingen”, vervolgt Born. “Overal is behoefte aan de optimalisatie van het maakproces, of van de patiënt- of klantervaring of nog andere aspecten, waarbij onze relatie met grote IT-partijen interessant is bij het zoeken naar oplossingen. Zij kennen de connectivity-vraagstukken die verband houden met edge computing, dan we de server-network-klasse-toepassingen. Wij spelen met onze industrial-automationdivisie ook een belangrijke rol in de maakindustrie en zo kunnen we gezamenlijk werken aan de uitdaging om Operational Technology (OT) te verbinden met informatie technologie (IT), zodat die beide werelden elkaar kunnen versterken.”

Sleutels voor groei

“Software en services als antwoord op complexe uitdagingen worden een steeds belangrijker onderdeel van ons portfolio”, legt Born uit. “De toenemende complexiteit van vraagstukken betekent dat steeds meer channelpartners zich specialiseren in bepaalde aspecten van technologie. De klantvraag wordt uiteindelijke ingevuld door een aantal samenwerkende partners uit het steeds groeiende ecosysteem van specialisten. Daarbij kunnen wij IT-resellers die daarvoor openstaan ook helpen om als kennispartner de regierol op zich te nemen. Wij zijn van huis uit productleveranciers, maar vandaag de dag is het vooral de toepassing die bepaalt hoe je de klantvraag invult. Moet je voor een nieuwe controlroom een netwerk aanleggen en een serverruimte inrichten of kun je beter een micro-DC plaatsen dat een all-in-one oplossing biedt?”

Bas Born

Processen digitaler maken

Born: “Waar het in deze tijd van digitale transformatie vooral om gaat, is het ondersteunen van resellers en hun klanten om hun bestaande processen digitaler te maken, bijvoorbeeld middels onze Ecostruxure-propositie waarbij we klanten met apps en analytics ondersteunen om de digitaliseringsslag rondom hun IT zo effi ciënt mogelijk te maken. Voor resellers die zich als MSP of IT-dienstverlener naar de markt profileren, werken we voortdurend aan plug-and-play-oplossingen, zodat onze softwaremodules naadloos aansluiten bij MSP-pakketten als N-Able en Kaseya en resellers op basis daarvan weer nieuwe verdienmodellen kunnen ontwikkelen. Behalve dat je dat kunt doen als ‘trusted advisor’ met specialistische kennis, kun je als reseller ook staande houden door je te richten op e-commerceactiviteiten, waarbij je digitalisering richting je klanten inzet voor een eenvoudig online selectie- en bestelproces en een breed productaanbod.”

‘Binnen datacenters wordt er veel gewerkt met virtualisatie, maar er is niet zoiets als gevirtualiseerde energie’

Steeds meer ‘software defined’

“Hoever we staan in het digitaliseringproces is lastig te zeggen”, meent Born. “Als we kijken naar IoT- en edge-toepassingen hebben we het over de ‘commercial edge’, wat heel erg IT-gerelateerd is en al enige tijd in ontwikkeling is. Aan de andere kant is er de ‘industrial edge’, en die staat nog in de kinderschoenen; de ‘boom’ van miljarden connected devices en exabytes aan data moet nog beginnen. Key daarbij is innovatie, en dan vooral over de software-as. Innovatie moet een antwoord geven op vragen als: hoe maak ik het beheersbaar en inzichtelijk, hoe beperk ik energieverbruik, hoe maak ik mijn IT duurzaam, et cetera. Software defi ned (SD) oplossingen zorgen voor meer fl exibiliteit en verlengen dankzij updates de levensduur van een oplossing. En SD is niet beperkt tot IT, we zien ook in de installatiebranche steeds vaker een centrale controlroom verschijnen van waaruit bijvoorbeeld de koelings- en andere installaties op afstand worden gemonitord zodat men veel minder frequent met de schroevendraaier op pad moet. In een branche die kampt met een ernstig tekort aan geschoold personeel wordt die efficiencyslag met remote beheer met twee handen aangegrepen.”

Gevirtualiseerde energie’ bestaat niet

Born: “Als Schneider Electric zijn we het aan onze stand verplicht om te blijven innoveren op het gebied van energie-efficiency en -verbruik. Binnen datacenters wordt er veel gewerkt met virtualisatie, maar er is niet zoiets als gevirtualiseerde energie. Dus is het zaak om de beschikbare energie zo optimaal en duurzaam mogelijk in te zetten. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de economische groei en de daarmee gepaard gaande behoefte aan datacentercapaciteit niet wordt beperkt door een door de overheid opgelegd energieplafond. Maar het staat buiten kijf dat we met ons allen hoe dan ook verantwoordelijk zijn voor de toekomst van onze planeet. Als grote wereldspeler hebben we daarin wereldwijd een serieuze rol te vervullen.”

Samenwerken voor de beste oplossing

“Dat doen we overigens niet alleen met gevestigde bedrijven, we zijn ook zeer geïnteresseerd in de activiteiten van startups, waarbij we kijken hoe we hen kunnen helpen om de applicaties van morgen te realiseren. Daarbij kunnen wij als grote organisatie op onze beurt profi teren van de grotere snelheid en fl exibiliteit van startups in het adopteren van wat morgen gaat komen. Alles verandert in hoog tempo. Veranderende ecosystemen, veranderende waardeketens, je kunt en moet niet meer alles zelf willen doen: de toekomst is aan samenwerkende partijen die oplossingen leveren die precies aansluiten op wat de klant op dat moment nodig heeft. Niets meer, en niets minder.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2019]

Lees het artikel hier in PDF

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in