streaming-video-viert-25-jarig-jubileum
Advertentie


De allereerste live-video-uitzending op internet ter wereld kwam vanuit… Nederland. Om precies te zijn: vanuit Groningen, 25 jaar geleden. Tenminste, dat valt op te maken uit de rockumentary ‘Ready Set, Rock ‘n Roll’.

Streaming video is razend populair. Er zijn inmiddels meer abonnementen op videodiensten dan op digitale televisie. Maar lang voordat bedrijven als Netflix, HBO en Youtube begonnen, werd er in Nederland al geëxperimenteerd met streaming video.

Daarvoor moeten we terug naar 4 november 1994, de dag dat er een rockconcert live uitgezonden werd vanuit poppodium Simplon in Groningen, ooit nog Rock City geheten. De beeldkwaliteit? Die was matig. Het aantal kijkers dat het event trok: vier. Maar het was wel ‘s werelds eerste live-video-uitzending op internet ter wereld – voor zover te achterhalen is.

Wie terug naar die dag wil, kijkt ‘Ready Set Rock ‘n Roll’, gemaakt door Alex Pitstra en Koen de Koning. De 22 minuten durende video geeft een inkijkje in de rockscene van Groningen in 1994, het jaar waarin Nirvana en Pearl Jam het geluid domineerden. Windows 95 bestond nog niet en internet stond nog in de kinderschoenen.

Dat laatste weerhield drie jochies – Rudo de Jong, Gerad Harens en Stef van der Ziel – zonder budget maar wel met een computer en een modem er niet van iets te doen dat toen nog alleen was voorbehouden aan grote satellietmaatschappijen: een wereldwijd te bekijken live-uitzending.

De rockumentary, waarin die baanbrekende uitzending centraal staat, is hier te zien.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in