vs-verlengt-licentie-om-zaken-te-doen-met-huawei-met-negentig-dagen
Advertentie

De Verenigde Staten hebben de tijdelijke licentie voor Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met Huawei verlengd met negentig dagen. Dat heeft Wilbur Ross, de Amerikaanse minister van Economische Zaken, maandag bekendgemaakt.

Het Amerikaanse ministerie gaf Amerikaanse bedrijven in mei met een tijdelijke licentie toestemming om tot 19 augustus zaken te doen met Huawei, nadat het Chinese telecom- en smartphonebedrijf op een sanctielijst was geplaatst.

De verlenging houdt in dat bedrijven tot 17 november zaken kunnen blijven doen met Huawei. Dat betekent dat Huawei zijn netwerkapparatuur kan onderhouden, maar ook dat Huawei-smartphones voorzien kunnen blijven worden van software-updates.

Als het handelsverbod definitief doorgang vindt, zou dat onder meer kunnen betekenen dat Amerikaanse chipmakers niet maar aan Huawei mogen leveren. Ook zou Google, de beheerder van Android, de software niet meer aan Huawei beschikbaar mogen stellen. Huawei-smartphones zouden dan moeten terugvallen op een alternatief besturingssysteem

Begin augustus presenteerde Huawei zijn eigen besturingssysteem: HarmonyOS. De software zou op verschillende soorten hardware moeten kunnen draaien, maar het is onduidelijk of het bedrijf de software voor smartphones of tablets ter beschikking gaat stellen als vervanger van Android.

De VS zegt de afgelopen maanden, zonder publiek bewijs te leveren, dat Huawei een gevaar is voor de Amerikaanse veiligheid, omdat producten van het Chinese bedrijf gebruikt zouden kunnen worden voor spionage. Op 15 mei werd Huawei door het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken op een sanctielijst geplaatst. Door de maatregel kan het Chinese bedrijf geen producten van Amerikaanse bedrijven kopen zonder toestemming van de Amerikaanse overheid.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in