wrr:-nederland-niet-goed-voorbereid-op-digitale-ontwrichting
Advertentie

De Nederlandse samenleving is niet goed voorbereid op digitale ontwrichting door bijvoorbeeld cyberaanvallen, storingen en softwarefouten. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een nieuw rapport dat minister Grapperhaus vandaag in ontvangst neemt.

Volgens de WRR wordt de samenleving steeds afhankelijker van digitale systemen, maar is er onvoldoende aandacht voor het voorbereiden op systeemuitval. Bij bijvoorbeeld vliegrampen, ontploffingen of grote dijkdoorbraken is er in grote lijnen duidelijk wat er moet gebeuren. Dat geldt niet voor uitval van digitale systemen. Daar hebben overheid en aanbieders van vitale processen de bal neergelegd bij partijen van wie zij afhankelijk zijn. “Dit maakt het lastig om de ernst van incidenten te kunnen vaststellen en het hoofd te bieden aan een digitale ontwrichting”, aldus de WRR.

De Raad stelt verder dat de overheid geen duidelijk omschreven bevoegdheid heeft om in te grijpen. Digitale netwerken zijn complex en grensoverschrijdend, wat het handelingsvermogen van de nationale overheid beperkt. Veel digitale voorzieningen zijn daarnaast in private handen waardoor er geen controle over kritische functies is, waaronder de communicatie in het geval van een ramp. De overheid is dus afhankelijk van andere partijen, maar die hebben soms andere belangen, zo stelt de Raad.

Het WRR doet vijf aanbevelingen om Nederland beter voorbereid te maken op digitale ontwrichting. Zo moet er een wettelijke bevoegdheid voor “digitale hulptroepen” worden gecreĆ«erd, moet duidelijk worden van welke partijen de Nederlandse samenleving afhankelijk is en moet beleid rekening houden met de ketens en netwerken die vitale processen ondersteunen. Verder pleit de WRR om te onderzoeken of het opzetten van een “cyberpool” haalbaar is, waarmee schade als gevolg van digitale ontwrichting wordt verzekerd. Afsluitend wordt aangeraden om lering te trekken uit nationale en internationale incidentgegevens.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in