xs4all-comite-int-miljoen-en-start-nieuwe-provider
Advertentie


Het actiecomité Xs4all Moet Blijven lanceert 11 november een nieuwe provider. De groep van oud-Xs4all-gedienden, sympathisanten en voorvechters van privacy en een open internet heeft via crowdfunding ruim een miljoen euro opgehaald. Dat geld wordt gestoken in een nieuwe provider buiten KPN om het gedachtegoed van Xs4all moet voortzetten.

Er is een gedetailleerde businesscase gemaakt om vanaf een verzameld bedrag van 1,25 miljoen euro te kunnen starten en door te groeien. Binnen drie jaar moet het bedrijf winstgevend zijn, vertelt woordvoerder van het actiecomité Kirsten Verdel aan Computable. Verdel: ‘We hoopten die 1,25 miljoen voor 15 januari binnen te halen. Maar we gaan nu al heel hard die kant op.’

Inmiddels is ruim een miljoen euro opgehaald. Gemiddeld investeren de ruim 1.200 belangstellenden zo’n negenhonderd euro in het initiatief. Na drie jaar moeten ze drie procent rente ontvangen over hun geïnvesteerde bedrag.  Bekijk hier de laatste tussenstad van de crowdfunding.  

Het geld wordt gestoken in het aannemen van personeel en het ontwikkelen van producten. Anders dan grote concurrenten die internet, tv en bellen in bundels aanbieden, gaat de nieuwe provider die diensten ook los aan de man brengen, vertelt ze.

De actiegroep probeerde eerder via de rechter en overleg met de directie van KPN af te dwingen dat Xs4all zelfstandig kan voorbestaan. Het ziet geen heil meer in een voor hen gewenste afloop en zet de oprichting van een nieuwe provider nu door.

KPN en Ziggo-netwerk

De nieuwe provider biedt zijn diensten aan op bestaande glasvezel- en kopernetwerken van bijvoorbeeld KPN. Volgend jaar gaat ook de kabel van Ziggo open voor derden. Verdel wil nog niet in detail aangeven hoe de nieuwe provider zijn diensten anders gaat beheren en beveiligen en het karakter van Xs4all zal waarborgen. Daarover wordt 11 november meer bekendgemaakt. Over de doelstellingen van de nieuwe provider zegt ze: ‘We komen niet in de markt om het grootste marktaandeel te krijgen, maar willen een zo goed mogelijk en veilig internet bieden met een goede klantenservice. Klanten zijn geen melkkoe maar een partner waar we het samen mee doen.’

Als voorlopige vestigingsplaats is een flexkantoor in Amstelveen aangewezen. Vandaar hoopt de nieuwe provider op termijn te groeien naar een bedrijf met een vestiging in Amsterdam. Er wordt gestart met tussen de vijf en tien mensen. Daaronder zijn ook medewerkers van Xs4all, dat zo’n driehonderd man telt, die overstappen naar de nieuwe provider.

De actiegroep zegt te worden gesteund door 54.000 sympathisanten die online een petitie hebben getekend voor een provider die ‘werkt aan innovaties, beschermt tegen dataroof en die klanten niet als melkkoe ziet. Daarom starten wij nu een nieuwe provider, waar vrijheid, privacy, innovatie en veiligheid centraal staan. ‘

Officiële lancering

In de eerste maanden van 2020 moet de officiële lancering van het bedrijf plaatsvinden op een evenement in concertzaal Paradiso in Amsterdam. :ater deze maand maakt de nieuwe provider zijn naam bekend en deelt het meer informatie over hun producten. Ook komt het met een nieuw product waardoor klanten hun bestaande emailadres mee kunnen nemen naar de nieuwe provider, vertelt de woordvoerster.

KPN kondigde in januari 2019 het plan aan om de merknamen XS4All, Telfort en Yes Telecom te schrappen. Het bedrijf wil zich duidelijker positioneren als één merk voor internet-, telecom-, en netwerk- diensten voor de zakelijke markt en consumenten. Volgens de sympathisanten van actiegroep Xs4all moet blijven, kan de positie van die provider niet gewaarborgd blijven als het opgaat in KPN.  

Advertentie
Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in