‘youtube-zag-op-het-laatste-moment-af-van-controle-op-elke-kindervideo’
Advertentie

YouTube zag op het laatste moment af van menselijke controle op elke video voor zijn kinderplatform YouTube Kids, meldt Bloomberg dinsdag. De moderators zouden volgens de geschrapte plannen elke video gericht op kinderen jonger dan acht jaar beoordelen om te voorkomen dat er ongeschikte beelden op YouTube Kids verschenen.

Het bedrijf, dat onderdeel is van Google, had een persbericht geschreven waarin YouTube-directeur Susan Wojcicki de aanpassing aankondigde, maar verstuurde het bericht naar verluidt toch niet. Volgens bronnen van Bloomberg zagen topmensen van het videoplatform uiteindelijk af van het plan.

YouTube moest in september een boete van 170 miljoen dollar (zo’n 153 miljoen euro) betalen in een schikking met de Amerikaanse handelswaakhond voor het overtreden van de wet. Ook paste het bedrijf zijn beleid aan: vanaf 2020 moeten video’s gericht op kinderen als zodanig worden aangemerkt. Daarmee wordt ook de mogelijkheid om te reageren uitgeschakeld en worden advertentie-opties ingeperkt.

Het moderatiebeleid van YouTube en andere sociale media ligt al langer onder vuur. Techbedrijven maken voornamelijk gebruik van algoritmes om ongepaste berichten en video’s te filteren. Zij dragen aan dat het door de enorme hoeveelheid aan geĆ¼ploade inhoud onmogelijk is om alles door mensen te laten controleren. Algoritmes kunnen bepaalde nuances echter niet meewegen, waardoor ongepaste inhoud alsnog zichtbaar wordt.

YouTube Kids werd in februari uitgebracht in Nederland en is gericht op kinderen tot twaalf jaar. Met een speciale app wil het videoplatform een kindvriendelijke versie aanbieden. Ouders hebben onder meer de mogelijkheid om beperkingen in te stellen.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in